Han la seg flat

Dagens Næringsliv skriver i dag om UNN-legen  som ble truet av direktøren til å fjerne navnet sitt fra en kronikk om eldreomsorgen. Direktøren har «lagt seg flat» og innrømmet at han tok feil i akkurat denne saken. Styrelederen ved UNN er overhodet ikke bekymret for åpenhetskulturen på UNN for, som hun sier, «det kan gå litt fort i svingene».  For de av oss som har fulgt dette helseforetaket (som består av flere sykehus) over en viss tid virker styreleders kommentar  rett og slett ganske flåsete. I tillegg er det kanskje flere enn meg som begynner å bli skeptiske til «å legge seg flat»-strategien. Det er fint å si unnskyld, og det er smart for å slippe ubehagelige spørsmål fra mediene. Det som imidlertid betyr noe er hva som skjer i praksis. Det er trist at det etableres et behov for overvåke forholdene, fordi en rett og slett ikke lenger kan stole på at legene nå kan bidra i de offentlige fagdiskusjonene uten at det får ubehagelige følger. Jeg sitter nå på årsmøtet til Leger i vitenskapelige stillinger.  Saken har blitt diskutert. Her sies det at det er flott at det av og til faktisk skrives e-poster som gjør at man kan dokumentere det som skjer,  men at de usynlige strukturene fremdeles er like farlige og at det problemet som beskrives i DN i dag er velkjent også på andre sykehus. På 90-tallet ble det skrevet en juridisk betenkning (Professor Jakhelln)som følge av en liknende sak som den vi så beskrevet i dag. Betenkningen stadfester at personer med fagkompetanse faktisk også har en plikt til å informere når kunnskapen de besitter har offentlig betydning. Jakhelln skrev om dette i Tidsskriftet i 2002 http://www.tidsskriftet.no/?seks_id=526590 Det er ikke vanskelig å forstå at sykehusledelsene har behov for å ha lojale medarbeidere. Lojalitetspliktet må for all del ikke hindre viktige meningsytringer og frie og gode diskusjoner. Lojalitetspliktbegrepet ble misbrukt på UNN forrige uke. Dette skjer hele tiden overalt. Vi trenger en felles forståelse av hva det betyr å være lojal. Det er nemlig ikke det samme som å være taus.

Reklamer

Om Hege Gjessing

President, Den norske legeforening I permisjon fra anestsiavdelingen, OUS (Oslo universitetssykehus), Rikshospitalet.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

4 svar til Han la seg flat

 1. Petter sier:

  Flott Hege Gjessing! Tror dette er et problem andre steder enn på UNN også… Også enig i at det blir for enkelt «å legge seg flat…»

 2. Kjetil Karlsen sier:

  – Mennesker som viser åpenbare, klare personlige maktbehov, bør man nu i alle fall omgås med den aller største skepsis. Ett av problemene ser man særskilt tydelig i retsslivet, men også i det politiske liv: At man setter inn et menneske i en stilling som faktisk gir stor makt. I det øyeblikk man har plassert et menneske i denne maktstilling, så opphører all kritikk. Da har man gitt ham makt, og han kan holde på i fire år, eller i tolv år, eller hvor lenge det skal være. Han er hevet over kritikk, fordi han har makten. Det naturlige, og demokratiske, ville jo være akkurat det motsatte: I den grad man gir et menneske makt, i den grad skal også vedkommende uavbrutt under mikroskopet. Makt bør ledsages av kronisk misstillit.

  Jens Bjørneboe: Om makt og religion. http://www.youtube.com/watch?v=_jGxeEp7L8Q

 3. Lege sier:

  Denne saken e helt utrolig! Hva betyr slikt for ytringsfrihet og legers deltagelse i den offentlige debatt? Har hørt mye rart fra UNN tidligere, men dette tar kaka. Godt poeng at det ikke lenger kan være ok å «legge seg flat» så er alle problemer løst. Stå på – heia Legeforeningen!

 4. Din Bjelke sier:

  Tøft å ta tak i denne saken! Hva skjer med demokratiet og innspillene til beslutningstakerne i helsetjenesten hvis legene ikke kan ytre seg??

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s