Dansk forsker uten jobb

Jeg abonnerer på Weekendavisen. Der finner jeg stadig vekk små interessante snutter. Det er en stor avis så det kan være vanskelig å få tid til å lese alt sammen , og det kan hende det er derfor de små artiklene ofte virker litt ekstra interessante.

For et par dager siden fant jeg, i forrige ukes avis, en liten sak med overskriften: «Piller og kugler». Saken handler om en dansk forsker som har gjort et funn som kan tyde på at bruken av helt vanlige smertestillende tabletter under svangerskapet, kan føre til misdannelse av kjønnsorganene hos gutter. Dette er ett funn, og det er helt sikkert nødvendig å gjøre flere undersøkelser for å underbygge dette funnet. Men det som er særlig interessant i denne saken, er at forskeren har mistet jobben. Arbeidsgiveren ved Rigshospitalet hevder at oppsigelsen overhodet ikke har noe med «det meget interessante funnet» å gjøre. Det handler om «helt andre ting».

Saken er interessant sett i lys av to pågående diskusjoner, som også vil bli diskutert mye mer utførlig i tiden fremover: Legers plikt til å delta i den offentlige debatten satt opp mot lojalitetsplikten overfor arbeidsgiver, og hvor mye eller lite som etter hvert skal til for å miste jobben. Med andre ord; hvilket rettsvern har vi når vi gjør, sier eller mener noe arbeidsgiver ikke liker.

Den danske forskeren er ikke lege, men prinsippene er selvsagt akkurat de samme. Link til avisartikkel vedlegges (og da velger jeg en litt mer utfyllende artikkel en den fra Weekendavisen) http://m.berlingske.dk/touch/article.pml;jsessionid=8550CFC526568637FC8FB1900FC955F3.uw-portal2?guid=9413120

Reklamer

Om Hege Gjessing

President, Den norske legeforening I permisjon fra anestsiavdelingen, OUS (Oslo universitetssykehus), Rikshospitalet.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s