Om leger og feil

VG har denne uken hatt store oppslag om feil i helsevesenet. I dagens VG stiller tillitsvalgte opp å diskuterer hvordan leger opplever det når vi gjør feil.

Vi har ikke gode norske data på antallet feil som gjøres og hvorfor feilene skjer. Vi har heller ikke gode definisjoner på hva som er høy kvalitet på helsetejenestene. Min forventning er  at arbeid med kvalitet og pasientsikkerhet vil få en langt mer fremtredende plass i helsetjenestene i tiden framover. Det er en god og riktig utvikling.  Det norske samfunn må være svært varsomt når det gjelder å ansvarliggjøre enkeltpersoner for feil. Det er forståelig at mennesker som opplever å bli alvorlig feilbehandlet, eller som opplever at deres nærmerste blir det, gjerne vil vite så mye som mulig om hvorfor det skjedde. Det er vår oppgave å informere grundig og åpent om dette. Det er også vår oppgave å gå systemene etter i sømmene sånn at vi kan sikre oss mot at feil som kan unngås skjer.

Ingen leger ønsker å gjøre feil. Ingen leger ønsker å skade andre. Leger som opplever å gjøre feil som skader andre andre mennesker, blir sterkt preget av det og trenger støtte fra kolleger og ledere for å komme raskt tilbake til vanlig arbeid. De aller fleste feil skyldes dårlige systemer. Det er dette vi må jobbe med. Det har stor betydning at presset på å jobbe mer og raskere, og på å forkorte ventelistene, ikke fører til at dette arbeidet settes på vent.

http://www.vg.no/helse/odelagt-i-helsevesenet/artikkel.php?artid=10094773

Reklamer

Om Hege Gjessing

President, Den norske legeforening I permisjon fra anestsiavdelingen, OUS (Oslo universitetssykehus), Rikshospitalet.
Dette innlegget ble publisert i helsesystemet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s